Batterijen

Batterijen

Bij de keuze van accu’s of (lithium)batterijen voor maritieme toepassingen zijn veel uiteenlopende afwegingen nodig. Moderne batterijen zijn goed voor zo’n 4000 ontladingen. Dat betekent dat ze bij dagelijkse belasting wel zo’n tien jaar meegaan. Met snellading zijn ze in 2 uur weer vol.

Wij leveren batterijcapaciteit tot 1000 kWh. De assemblage en behuizing zijn in eigen beheer van New Electric Marine ontwikkeld en kunnen iedere vergelijking met andere energieopwekking glansrijk doorstaan.

Contact

Maritieme batterijen

Auto’s zijn vrijwel uitsluitend bestemd voor mobiliteit, met enorme gewichtsbeperkingen voor de accu’s of batterijen. Voor vaartuigen en werkboten gelden geheel andere maatstaven. Hier wordt de batterijcapaciteit niet alleen ingezet voor de voortstuwing, aan boord moeten vele soorten pompen, apparaten en systemen van stroom worden voorzien. Wie wil niet in stilte aan boord verblijven of in harmonie met de natuur varen zonder geluid- of stankoverlast? Aan onze batterijen kunnen de hoogste eisen worden gesteld.

Batterijcapaciteit: over laden en ontladen

Het vullen van je benzinetank gaat veel sneller dan het leegrijden ervan. Dat geldt ook voor de werking van lithiumbatterijen, maar dan net even anders. Even een paar begrippen op een rij:

  • De capaciteit van lithiumbatterijen wordt uitgedrukt in een c-waarde en staat voor de capaciteit in relatie tot de grootte van de batterij.
  • De grootte wordt aangegeven in kWh, kilowattuur. Dit is hoeveel kW je in een uur uit een batterij kan halen. Het aantal kW is dan de ontlaadstroom.
  • De laadcapaciteit wordt uitgedrukt in een C-waarde. Onze batterijen hebben een waarde van 1C. dit betekent dat de lege batterij in een uur vol geladen kan worden.
  • Onze batterijen hebben een ontladingswaarde (of rating) van 2C. Dat betekent dat onze batterijen een half uur de dubbele capaciteit kunnen leveren.

Een rekenvoorbeeld uit de praktijk:

Als voorbeeld nemen we een enkele string batterijen met een voltage van 350 volt en een inhoud van 60 kWh. Dan kun je er in twee uur 30 kW uithalen of 15 kW in vier uur. De ontladingswaarde van 2C voor onze batterijen betekent een hoge veiligheidsmarge, omdat er twee keer zoveel stroom gebruikt kan worden als de nominale inhoud. In bovengenoemde batterij kan er dan 120 kW worden gebruikt en dat kan de batterij 0,5 uur volhouden.

Meer strings, meer vermogen

Een string is de minimale hoeveelheid cellen om een batterij te vormen. Alle cellen zijn in serie aan elkaar gekoppeld – een zogenaamde string – met een capaciteit van 180 x 3,4 x 112 = 68kwh. We kunnen strings aan elkaar zetten zodat de capaciteit verdubbelt.

Bij New Electric Marine gebruiken we cellen van 3,4 volt en 180 ah. Een batterij is dan 112 cellen om op het goede voltage van 380 volt uit te komen.

Als de batterij groter is, bijvoorbeeld vier strings (240 kWh) kan de ontlaadcapaciteit oplopen tot 480 kW. Dit is vergelijkbaar met een motorvermogen van ca. 650 pk. Een dergelijke batterij kan theoretisch geladen worden met een stroom van 240 kW en is dan in ca. 2 uur weer grotendeels geladen.

LiFe batterijen?

Met de energietransitie in volle gang wordt er ook voortdurend gewerkt aan nieuwe technieken voor accu’s en batterijen. De oorspronkelijke accu was een opslag van elektriciteit voor toekomstig gebruik. Het werkzame principe is dat er tussen twee verschillende materialen een chemische reactie ontstaat als zij zijn ondergedompeld in elektrolyt, een oplossing van zwavelzuur en water. Door deze reactie wordt een spanning opgebouwd. Wij werken met lithiumbatterijen. Wij gebruiken een type van lithium-ijzerfosfaat cellen, die zich kenmerken door hoge veiligheidsmarges, groter temperatuurbereik en een lange levensduur.

Volledig gecertificeerd

Eisen aan veiligheid zijn op het water extra belangrijk. De gevaren voor de bemanning kunnen aanzienlijk zijn, door de kwetsbare omgeving liggen elektrische schokken en brand- en explosiegevaar op de loer. Er zijn dan ook veel onderzoeksuren besteed om aan de nieuwste normen te voldoen of liever nog de verschillende Europese keuren en veiligheidsinspecties voor onze elektrische toepassingen te overtreffen. Van de stroomkabels tot de batterijen en de behuizing zijn de producten van New Electric Marine aan de strengste eisen onderworpen door de Scheepvaartinspectie voor de Binnenvaart en gecertificeerd door DEKRA.

Onze eigen lijn van LFP-batterijen, behuizing en monitoring zijn gecertificeerd volgens de IEC 62619 en IEC 62620 normen.

De inbouw van deze gecertificeerde systemen is in uiteenlopende samenstelling en toepassing gecontroleerd en goedgekeurd door de Scheepsinspectie (S.I.) van het Nederlands Bureau Keuring Binnenvaart (NBKB).

Lees meer over certificering.

Neem vrijblijvend contact op

WAAROM NEW ELECTRIC MARINE?

  • Volwaardig gesprekspartner en adviseur, dankzij actuele know-how uit bedrijfsleven

  • Meedenken in transitiemogelijkheden en -beperkingen

  • Gecertificeerd voor alle toepassingen, op land én water

  • Bewezen expertise in zware toepassingen voor werkverkeer

  • 40 jaar ervaring

Neem een kijkje

New Electric Marine maakt ieder schip geschikt voor elektrische aandrijving, met een passende oplossing voor elk project: hybride of met 100% elektrische krachtbron.