Cases2021-07-15T12:46:55+01:00

Cases

Home/Cases

Cases

PK Waterbouw – Dorus, hybride sleepboot

PK Waterbouw is al 25 jaar actief op de Amsterdamse grachten met bouwtransport van onder (veel) meer bouwmaterialen, heimachines, buizen, damwanden, betonmixers, rolcontainers, bakstenen en afval. Oprichter André Krijger heeft zijn zinnen gezet op een duurzame toekomst, waarbij transport over water niet alleen een goed alternatief is maar vooral het schoonste alternatief. Iedere mogelijkheid tot elektrificatie pakt hij met beide handen beet. Zo kocht hij een oude roeiersvlet in Antwerpen, een historisch schip. Er stroomde veel water naar de zee, maar het is New Electric Marine gelukt om de SI te behouden en de oude DAF 150 pk uit te rusten met een elektrische (hybride) aandrijving. En wát een gebruiksgemak en -kracht levert de Dorus iedere dag. Vanaf de ligplaats duwt of sleept de hybride boot moeiteloos zo’n 100-tonsbak met bouwmaterialen tot de rand van het centrum. Vanaf dat punt wordt er elektrisch en emissieloos verder gemanouvreerd op de drukke grachten. Aan het eind van de werkdag keert de bikkel huiswaarts, waarbij in 2 à 3 uur de accu’s bijladen; gebruiksklaar voor de volgende zware werkdag. Aan prestaties is er niets ingeboet. Dat zou je alle binnensteden gunnen.

Dorus: Elektrische sleep-/duwboot

“Elektrisch transport over water is niet alleen een goed alternatief, maar vooral het schoonste alternatief”

André Krijger, PK Waterbouw

Sleepdienst Luteijn – 100% elektrische sleepboot

Sleepbootkapitein Jan Luteijn is een goede bekende in de havens van Amsterdam. Hij is er dagelijks in de weer met het verslepen van zand en spullen voor de aannemerij of met schoonmaakwerkzaamheden. Vooruitlopend op de milieuwetgeving van de hoofdstad werd de ‘Jan’ als een van de allereerste boten volledig geëlektrificeerd. Ook na een dag met veel vaarbewegingen en zware belading hoeft er nog niet te worden bijgeladen; drie dagen achter elkaar aan het werk is geen uitzondering. Het schip is uitgerust met 2 x 55 kW elektromotoren, de accu’s leveren een vermogen van zo’n 120 kW. Voor de veiligheid is er nog wel verplicht een (diesel)aggregaat aan boord. Met 27 kW meer dan een ‘thuiskomertje’. Jan voelde zich – met de vakmensen van New Electric Marine achter zich – wel een echte trailblazer, maar als ware musketiers hebben ze vrijwel alle problemen op het gebied van lokale laadpalen en veiligheidscertificering weten te overwinnen. Het laatste losse eindje ligt nog bij de autoriteiten: de bunkerverklaring omhelst brandstof voor voortstuwing en apparatuur. Leg maar eens uit dat elektriciteit ook brandstof is.

Dick en Anne staan open voor innovatie en weten precies wat ze doen”

Jan Luteijn, Sleepdienst Luteijn

Neem een kijkje

New Electric Marine maakt ieder schip geschikt voor elektrische aandrijving, met een passende oplossing voor elk project: hybride of met 100% elektrische krachtbron.

Waternet – Pieter Kruiswijk

Van 2010 tot 2015 was Pieter Kruiswijk († 2019) namens Waternet verantwoordelijk voor de sanering (schoonmaken en een meter uitdiepen) van de rivier de Vecht (42 kilometer lang), het grootste baggerproject ooit in Nederland. Zijn naam en gedachtengoed leven voort in het elektrische inspectievaartuig van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het schip is gemaakt van onverwoestbare kunststof HDPE (High Density Polyethyleen) en vaart volledig elektrisch aangedreven over de Vecht, de Vechtplassen en de Amsterdamse grachten en doorgaande waterwegen. In totaal overziet het Team Nautisch Beheer zo’n 180 kilometer vaarweg, met als belangrijkste doel een veilige scheepvaart te kunnen waarborgen, door het scannen en registreren van allerhande betonning en obstakels, boven en onder de waterspiegel.

De Pieter Kruiswijk beschikt over uitzonderlijk drijfvermogen, is onzinkbaar, vrijwel onderhoudsvrij én duurzaam. De inspectieschippers Arnoud van der Wal en Wim Schouwstra zijn dolgelukkig met hun nieuwe aanwinst: “Heerlijk vaartuig, vooruitstrevend en duurzaam. We staan nooit meer, zoals vroeger, buiten in de dieseldampen, maar lekker rustig en belangrijk: volledig emissieloos!” Aan boord genieten ze nu ook van de nieuwste – lees meest comfortabele – arbo-voorzieningen, waaronder stromend water en een toilet.

Zie ook het filmpje Welkom aan boord van de Pieter Kruiswijk van Waternet.

“Nooit meer buiten in de dieseldampen, maar volledig emissieloos. Bovendien heerlijk rustig”

De bemanning van de Pieter Kruiswijk, Waternet

H2O – offgrid

De H2O is het laboratorium van New Electric Marine en het geesteskind van Dick Gilles. Binnen afzienbare termijn zal het schip in het water worden afgebouwd. Het is het meest geavanceerde voorbeeld van autarkisch wonen op het water. Dit woonschip wordt gebouwd in de best mogelijke balans tussen wooncomfort en vaarkwaliteiten enerzijds en grootst mogelijke opwekking van energie en zo laag mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen anderzijds. En daarmee houdt de inventiviteit niet op, uiteraard. Lees verder

Blog

Onze klanten

“Dick en Anne staan open voor innovatie en weten precies wat ze doen”

Jan Luteijn | Sleepdienst Luteijn

“Elekrisch transport over water is niet alleen een goed alternatief, maar vooral het schoonste alternatief”

André Krijger| PK Waterbouw

“Nooit meer buiten in de dieseldampen, maar volledig emissieloos. Bovendien heerlijk rustig”

De bemanning van de Pieter Kruiswijk | Waternet

Ga naar de bovenkant