Het verschil tussen elektrisch rijden en elektrisch varen

Het verschil tussen elektrisch rijden en elektrisch varen

Home/Actueel/Het verschil tussen elektrisch rijden en elektrisch varen

De verleiding is groot om je verbeelding los te laten op wat je al kent. Zo leren de meeste mensen. Vaak werkt dat, maar de werelden van elektrisch autorijden en elektrisch varen liggen scheepsmijlen uit elkaar. Dat vergt aanpassingsvermogen die verder gaat dan terminologie alleen. Er valt heel wat bij te leren om van een Tesla of hybride BMW over te stappen naar het stuur van een werkschip of duwboot. Vergeet het verbruik per liter en aantallen pk’s en stap over op vermogen per kWh. Wat is het effect van de gashandel opendraaien of een rustige kruissnelheid? Hebben we het nu over batterijen of accu’s? En wat doe je als er geen tankstation in de buurt is?

Drijfvermogen helpt een handje

In een auto is het woekeren met de factoren ruimte en gewicht. Dat speelt op het water een ondergeschikte rol. De mogelijkheden voor elektrisch varen zijn veel groter dan bij een auto. Een serie van 14 lithiumbatterijen voor een 50-ton schip is heel gangbaar. Na 2 uur opladen kun je dan weer zo’n 3 weken op open zee verblijven. Bij een zware dagelijkse belasting gaat een batterij zo’n 10 jaar mee. Dat zijn zo’n 3000 tot 4000 ontladingen!

Flexibel inzetbaar

In het stadsverkeer worden dieselmotoren steeds strenger geweerd, vanwege uitstoot en lawaai. Bij scheepsmotoren gelden dezelfde problemen. Voor bemanningen is motorlawaai niet een groot probleem; dieselgeneratoren zijn vanwege de herrie en trillingen meestal nog een grotere ergernis. En je vindt ze overal op werkschepen. Met elektrische aandrijflijnen is ook dat probleem uit de wereld. Goed nieuws voor de scheepsmaat die in het vooronder moet slapen.

Topsnelheid en vermogen

Topsnelheid is op het water veel minder een issue. Om van A naar B te varen kies je jouw ideale kruissnelheid. Even gassen om een stoplicht ‘te halen’ is er niet bij en er is ruimte genoeg om in te halen. Kracht speelt wel een rol, maar de prestaties van een elektrische motor doen niet onder voor een diesel. Sterker nog….

Hoe ver kun je dan varen?

Op de weg kijk je naar de inhoud van je tank en dan kunnen de meeste chauffeurs wel inschatten hoe ver ze nog kunnen rijden bij hun eigen rijstijl. Bij elektrisch varen speelt de buitentemperatuur een veel grotere rol dan op het land bij de fossiele brandstoffen. Accu’s en batterijen werken minder goed bij lagere temperaturen. Maar op het water is weer minder warmte nodig om op temperatuur te blijven. Geen simpele sommetjes, maar zolang je niet dichtgevroren ligt komt het goed!

Snelladen

Vaak wordt er gebruik gemaakt van hybride aandrijving. Zo vaart een van de Amsterdamse duwbakken op diesel naar de stad. Binnen het stadscentrum wordt elektrisch gevaren en gewerkt en op de terugweg worden de accu’s weer volledig opgeladen. Altijd klaar voor de volgende werkdag. Je hebt geen laadpaal nodig op de vaste ligplaats en overlast voor de omgeving wordt tot een minimum beperkt.

Bij New Electric Marine leveren we maatwerk voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor elektrisch of hybride varen voor uw werkzaamheden. Blijf op de hoogte van de jongste ontwikkelingen op onze website

Lees ook

2021-07-15T12:50:42+01:00
Ga naar de bovenkant