8 uur in bedrijf voor half uurtje presteren?

8 uur in bedrijf voor half uurtje presteren?

Home/Actueel/8 uur in bedrijf voor half uurtje presteren?

Wat zijn we toch een gewoontedieren. Wie is er niet opgegroeid met de gedachte dat je een dieselmotor moet voorgloeien, laten warmlopen en daarna vooral niet uitzetten? Hoe anders werkt elektrische aandrijving! Er is nog een wereld te winnen.

Altijd maar standby?

Bij New Electric Marine zijn we altijd op zoek naar verbetering van rendement dan wel het voorkomen van verlies. Onlangs viel ons oog op de verspilling tijdens kraanwerkzaamheden. Het schip was uitgerust met een flinke dieselmotor (350 kW) om op de bestemming te komen en lag daar vervolgens stationair te draaien om op dezelfde plaats te blijven. Ondertussen was er een generator (10,5 kW) aan het werk om de oliepomp voor de hydrauliek van de kraan aan de praat te houden. Ons hart brak: voor een half uurtje actieve hefacties met de kraan werden vele tientallen liters diesel verspild om het spul aan de praat te houden. Iedereen voelt aan zijn of haar water dat er heel veel bespaard kan worden in een dergelijke situatie door over te stappen op elektrische aandrijving.

Direct in business in aangename stilte

Want hoe simpel kan ditzelfde werk worden uitgevoerd met elektrische aandrijving. Je drukt op de knop en de kraan is gebruiksklaar. Aan kracht of tractie lever je sowieso niets in met elektrificatie en met een paar fikse zwaaien zijn er vele tonnen last verplaatst en kan het hele spul weer uitgezet worden. Een noodvoorziening is niet nodig, aan dieselolie spaar je al snel zo’n 21 liter per dag uit en dan hebben we het nog niet over de overlast aan geluid, trillingen en dampen bij de traditionele aandrijfmiddelen. Wat een verschil.

Veiligheid en beveiliging

Alles went, dus ook de rust van een elektromotor. Je hebt geen verschil in geluidsniveau of een plotselinge reutel nodig om een storing op te merken. Bij ons doet de techniek het werk. Onze schepen zitten tjokvol sensoren en geven 24/7 de beveiligingsniveaus door en waarschuwen bij potentiële gevaren. Bij groen licht op het dashboard functioneert alles naar behoren, bij geel moet je binnenkort even aandacht schenken aan een systeem en bij rood word je gealarmeerd. Of je nu wel aan boord bent of niet. Afhankelijk van de instellingen kun je – op afstand – reageren of de systemen worden automatisch uitgeschakeld. En dat kan ver gaan. Van een disbalans tussen de celletjes van de batterijen tot het (overloop)niveau van de vuilwatertank of warmteontwikkeling waar dat niet hoort. Veiligheid voor alles. Op het dashboard van de bewakingssystemen valt zelfs af te lezen of de sensoren functioneren. Dat is een stuk prettiger dan een hele dag in de herrie staan omdat een dieselgenerator het noodsysteem de hydraulische druk op peil moet houden.

Certificering

New Electric Marine is gespecialiseerd in elektromotoren, batterijen en alles wat ermee samenhangt in maritieme omgevingen. We beseffen dat in deze omgeving meer aandacht voor veiligheid en beveiliging noodzakelijk is en daarom overtreffen we de de verschillende Europese keuren en veiligheidsinspecties, met de strengste certificering voor onze producten en installaties. Goed om te weten, toch?

De capaciteit van de toegepaste technieken – in termen van zuiniger, efficiënter en meer vermogen – verandert per dag. Bij New Electric Marine leveren we maatwerk voor de beste prijs-kwaliteitverhouding voor elektrisch of hybride varen voor alle werkzaamheden. Blijf op de hoogte van de jongste ontwikkelingen via onze website of neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Lees ook

2021-07-15T12:56:40+01:00
Ga naar de bovenkant