Het zijn niet de minsten die de weg plaveien voor een duurzame, onafhankelijke levensstijl. Aino Grapin ontwerpt interieurs voor de rijken op aarde. Zij geeft als reden voor de versnelling van het off-grid leven de corona-pandemie: “Clients can enjoy life at sea for long periods of time without having to go mix with others.” Jeff Bezos, vertrekkend CEO van Amazon, heeft – naar verluidt – twee megajachten besteld in Nederland, waaronder een driemast zeiljacht dat aan alle eisen voldoet om gedurende zeer lange tijd op zee te blijven. Vattenfall werkt serieus aan een reusachtige waterboiler op groene elektriciteit, die warmte gaat leveren aan inwoners van Amsterdam, Almere en Diemen. De elektrificatie van ons wagenpark kreeg een echte boost na de introductie van Tesla, met Elon Musk als productarchitect en inspirator. Hij denkt hij zelfs buiten onze aardsgrenzen over alternatieve opwekking van energie, tegengaan van de opwarming van de aarde en behoud van mobiliteit. De eerste elektrische vliegtuigen zijn al in gebruik.
Het draait om energetisch rendement
Als je vliegen op elektriciteit en op jetfuel met elkaar vergelijkt, gaat er zo’n vijftig keer meer energie in een kilo vliegtuigbenzine dan in een accu. Dus de combinatie van lange afstand vliegen en een groot aantal passagiers gaat voorlopig niet werken voor elektrische vluchten. Wat staat er in de weg van alle alternatieven om brandstof te besparen of CO2 uitstoot te beperken? In feite is dat het energetisch rendement. En daarin verschillen de toepassingen en energiedragers nogal. Op dit moment geldt dat slechts 30% van brandstof volledig wordt benut. Het energieverlies aan warmte binnen de bestaande netwerken is – door gebrekkige isolatie – toch zo’n 40%. Waterstof rendeert 85%. Er moet dus met veel variabelen gerekend worden: gewicht, ruimtebeslag, isolatietoepassingen, energiewinning en -besparing, geluidsbeperking en het meest efficiënte gebruik van water-, wind- en warmtebronnen. Oh ja, en alle materialen dienen zoveel mogelijk hergebruikt kunnen worden.
Off-grid leven op de H2O
New Electric Marine werkt aan het zelfvoorzienende zeilschip, de H2O, van Dick Gilles. Alles is erop gericht om comfortabel te wonen en varen met de kleinst mogelijke ‘footprint’, zonder afhankelijk te zijn van bestaande netwerken of aansluitingen of aan land te hoeven komen. Op de werf in Middenmeer worden steeds de laatste innovaties toegepast en gecombineerd op het gebied van energieopwekking, -gebruik en -opslag. Dit vertaalt zich onder andere in hybride aandrijving en een groot pakket lithiumbatterijen die in 2 à 3 uur opladen voor 2 tot 3 weken stroomvoorziening. De zonnepanelen zijn in eigen beheer ontwikkeld, waardoor deze een uitzonderlijk hoog rendement bieden op een klein oppervlak, maar – heel praktisch – ook beloopbaar zijn. Op zee kun je niet zomaar iets repareren of vervangen, dus het helpt als de panelen bestand zijn tegen zware belasting. We rekenen inmiddels met een levensduur van 25 jaar. Alles bij elkaar is de H2O een sterk, robuust schip. Met hybride aandrijving en gebouwd om veilig te varen over de wereldzeeën.
De capaciteit van de toegepaste technieken – in termen van zuiniger, efficiënter en meer vermogen – verandert per dag. Bij New Electric Marine leveren we maatwerk voor de beste prijs-/kwaliteitsverhouding voor elektrisch of hybride varen voor alle werkzaamheden. Blijf op de hoogte van de jongste ontwikkelingen via onze website of neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.