De eerste dinsdag van september is uitgeroepen tot Duurzame Dinsdag. Dit jaar biedt politiek Den Haag dus op 7 september een podium aan duurzame ideeën en initiatieven. Na het klimaatrapport van de Verenigde Naties (IPCC) zou je verwachten dat duurzaamheid en klimaatverandering wel wat meer aandacht verdienen dan één dagje. In ieder geval werken wij iedere dag aan een zo klein mogelijke footprint, voor onszelf en anderen.
We nemen het IPCC klimaatrapport serieus
Bij New Electric Marine zijn we altijd al op zoek naar een zo’n duurzaam mogelijk leven, zonder uitstoot van CO2 en minimaliseren we het gebruik van fossiele brandstoffen en het veroorzaken van afval. Daarom willen we ook zo snel mogelijk gaan wonen op ons zelfvoorzienende zeilschip H2O: offgrid en met een minimale impact op onze fysieke omgeving. Dat wil zeggen dat we wél zoveel mogelijk mensen willen inspireren met goede voorbeelden hoe je je voetafdruk zo klein mogelijk kunt houden. En wat nu nog niet kan, proberen we te maken of te verbeteren, samen met onze overtuigde partners.
Geluk zit in kleine dingen
Vandaag wil ik deze blogruimte vullen met de stappen die we al zetten tijdens de bouw van ons autarkische schip H2O. Op weg naar ons doel, zomaar een paar voorbeelden. We gebruiken oplosmiddelarme verf, op epoxybasis, met veel vaste stoffen dus. Dat laat zich eenvoudig verwerken. Buiten brengen we de 2 componenten rubbercompound onder hoge druk aan. Het gaat vervolgens probleemloos mee, tot wel 15 jaar. Ook voor antislip profielen. Verder werken we buiten hoofdzakelijk met Platowood. Deze houtsoort evenaart de eigenschappen van tropisch hardhout, maar wordt geproduceerd uit duurzaam beheerde, snelgroeiende houtsoorten in Europa. Een milieuvriendelijk, circulair veredelingsproces op basis van water en warmte en zonder gebruik van chemicaliën. Naast het voordeel van de zeer lage CO2 uitstoot heeft het ook geen extra bescherming of afwerkingslagen nodig. Tijdens onze zomervakantie hebben we wat meetproeven in de praktijk uitgevoerd met onze nieuwe [zonnepanelen]. Op ons kleine zeilschip liggen er nu 3, die in Nederland samen 1,5 kWh per dag opbrachten. Op de H2O komen 20 van deze panelen te liggen. Daarmee verwachten we een minimale jaaropbrengst van 2500 kWh, oftewel het gebruik van een regulier huishouden, op te wekken. Dit alles zonder verlies van comfort, want onze warmtepomp kan ook koelen. Zo houden we aan boord een aangenaam klimaat, ongeacht wat er in de wereld om ons heen gebeurt.
Opwarming
De opwarming van de aarde nemen we overigens wel serieus, want het is onze overtuiging dat de streefcijfers van Nederland voor het halen van de klimaatdoelstellingen veel te laag liggen, omdat de resultaten van vermindering van de CO2 uitstoot veel te optimistisch worden ingeschat. Kijk naar de droogte van de Amazone of het ontdooien van de permafrost. Het compenseren van vliegen met het planten van bomen zal onvoldoende zoden aan de dijk zetten. Het IPCC-rapport toont op grond van wetenschappelijke bronnen aan dat de aarde al 1oC warmer is dan een eeuw geleden. Een inschatting van een 5oC erbij lijkt ons realistisch. Toch blijven we zelf, dagelijks en onverschrokken, werken aan betere energieoplossingen, minder verspilling en de laagst mogelijke uitstoot.
H2O
Naar verwachting zal onze H2O volgend jaar te water gaan. Tot die tijd is het schip op de werf te bezichtigen als praktijkvoorbeeld voor een veelomvattende transitie. Dat gaat veel verder dan eerder vertoond. Verwacht dus geen d-h-z ombouwpakketje om een boot te elektrificeren, maar een samenhangende oplossing voor onze energietransitie.
De capaciteit van de toegepaste technieken – in termen van zuiniger, efficiënter en meer vermogen – verandert per dag. Bij New Electric Marine leveren we maatwerk voor de beste prijs-kwaliteitverhouding voor elektrisch of hybride varen voor alle werkzaamheden. Blijf op de hoogte van de jongste ontwikkelingen via onze website of neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.
Plan een vrijblijvende afspraak, bel me terug.